Новости

MojDoc - Як обтирати дитину оцтом при високій температурі

  1. Що таке оцет
  2. Чому багато хто використовує оцет для обтирання при температурі
  3. Отруєння оцтом при обтиранні
  4. Як розвести оцет для обтирання при температурі - пропорції
  5. Думки лікарів про обтиранні оцтом у дітей

Незважаючи на стрімкий розвиток медицини і наявне безліч лікарських препаратів, існують дідівські методи, які продовжують широко використовуватися у нас. Про один з них ми сьогодні поговоримо - обтирання оцтом при високій температурі. Добре це чи ні, які плюси і мінуси має обтирання оцтом, Ви дізнаєтеся з цієї статті.

На прийомі в лікарні, а також у нас на сайті часто задають питання, що стосуються обтирання дитини оцтом при високій температурі - в яких пропорціях розводити оцет і з якого віку можна використовувати даний метод. Ці питання є актуальними, так як думки багатьох бабусь, мам, лікарів, про обтиранні оцтом при температурі у дітей кардинально відрізняються. Одні кажуть, що цей хороший спосіб збити високу температуру, інші ставляться скептично, посилаючись на ускладнення та можливі побічні ефекти.

З цієї статті Ви дізнаєтесь:

  1. Що таке оцет.
  2. Що спільного між оцтом і аспірином .
  3. Думки лікарів і ВООЗ щодо обтирання оцтом дітей при температурі.
  4. Як правильно розвести оцет для обтирання і в яких випадках його використовувати.

Як правильно розвести оцет для обтирання і в яких випадках його використовувати

Що таке оцет

Перші згадки про оцет датовані 5000 років до н.е. Приблизно з тих пір його використовували і в медичних цілях, в тому числі і для обтирання при температурі. Оцтова кислота, що входить до складу столового оцту 9%, утворюється в результаті бродіння будь-якого спиртовмісної продукту. Якщо спирт концентрований, то бродіння не відбувається, оцтовокислі бактерії гинуть і бродіння не відбувається, а ось якщо концентрація невелика, то виходить оцет. Якщо хтось робив домашнє вино, то знає, що воно може скиснути, якщо буде стояти довше покладеного.

А тепер виникає питання: якщо метод використовується понад 5000 років, значить він працює? Це дійсно так, і зараз я розповім Вам, чому.

Чому багато хто використовує оцет для обтирання при температурі

1. Що спільного між оцтом і аспірином? Багатьом з Вас доводилося користуватися аспірином або ацетилсаліциловою кислотою (ацетілкой), але мало хто знає, що якщо відкрити банку з аспірином (индометацином) і понюхати таблетки, то вони мають кислий запах - такий, як і у оцту. Оцет - водний розчин оцтової кислоти, а ацетилсаліцилова кислота - саліциловий ефір оцтової кислоти. Оцтова кислота, що міститься в різних формах в аспирине (ацетилсаліцилової кислоти) і столовому оцті, має жарознижувальну, протизапальну, знеболюючі дію. Ось і виходить, що оцет має ті ж властивості, що й аспірин, але в меншому ступені.

2. Оцет має високу здатність до випаровування - летючість. Як відомо, під час випаровування відбувається віддача тепла. Якщо наносити на вологу (дуже важливо!) Шкіру розчин оцту, то він буде сприяти більш вираженого випаровуванню, викликаючи тим самим зниження температури.

Як бачите, виходить хороший спосіб народної медицини. Однак, давайте тепер поговоримо про зворотний бік медалі, про негативні впливи оцту і оцтової кислоти при обтиранні дитини.

Отруєння оцтом при обтиранні

На жаль, нерідко застосування даного методу у маленьких дітей може призвести до виникнення такого негативного наслідку, як отруєння парами оцтової кислоти. Це відбувається при вдиханні парів оцту, який, як говорилося вище, має гарну летючість (здатність до випаровування). Якщо ж робити обтирання неправильно, наносити розчин оцту на суху шкіру або в неправильній пропорції, то відбувається інтенсивне всмоктування оцту через суху шкіру в кров, збільшуючи ризик отруєння та інтоксикації. Тому, чим менша дитина, тим більш імовірно отруєння.

Як розвести оцет для обтирання при температурі - пропорції

Якщо ж Ви все-таки вирішили використовувати даний метод, то для нього знадобиться столовий оцет 9% і вода. Пропорції такі: одна столова ложка оцту 9% на 500 мл кип'яченої води. Важливо, щоб вода була близька до температури тіла 34-37 ° С. Якщо вода буде холодною, то при нанесенні на тіло, вона викличе спазм судин, що зменшить віддачу тепла - в результаті отримаємо ще більше підвищення температури. Виконувати цю маніпуляцію можна, якщо у Вашої дитини "рожева" лихоманка - руки і ноги гарячі на дотик. Про те, що таке "рожева" і "біла" лихоманка, і методах зниження температури читайте в нашій окремій статті Що робити при високій температурі у дитини.

Наносити оцет необхідно легкими рухами тільки на вологу шкіру, м'якою тканиною або марлею. Втирати розчин у шкіру не можна !!! У зовсім маленьких дітей обтирання неприйнятно через високий ризик отруєння. Чим старша дитина, тим менше ризик ускладнень і побічних ефектів. Використовувати обтирання можна тільки у дітей старше трьох років.

Резюмуючи сказане вище, для зниження високої температури у дитини я рекомендую використовувати наступний алгоритм:

  • правильна одяг;
  • температура приміщення 18 - 20 ° С;
  • достатній питний режим;
  • обтирання, АЛЕ НЕ оцтом. Просте обтирання чистою водою 34 - 36 ° С.

Всьому цьому присвячена ціла стаття Що робити при високій температурі у дитини

Якщо Ви правильно виконали всі дії, але не досягли успіху, то необхідно прийняти жарознижуючі лікарські препарати у віковому дозуванні, викликати швидку допомогу або лікаря додому. Більш детально Ви можете дізнатися про це з нашої статті Температура у дітей: парацетамол або нурофен, що краще.

Думки лікарів про обтиранні оцтом у дітей

Метод ефективно працює, але ми живемо в 21 столітті, коли є маса лікарських препаратів, які мають виражену жарознижуючим ефектом з доведеною безпекою. Тому весь цивілізований світ не використовує, а ВООЗ (Всесвітня організація охорони здоров'я) - не рекомендує використовувати обтирання оцтом у дітей для збивання температури. Чи не забороняє, але настійно не рекомендує.

Я хочу, щоб Ви розуміли, що за часів молодості наших бабусь і дідусів, мам і тат, не було такого розмаїття форм випуску ліків для дітей, які знижують температуру. Їм доводилося викручуватися з того, що було. Використовувати обтирання в їхньому випадку було безпечніше і простіше, ніж уколи або гіркі пігулки та порошки, які дуже складно змусити випити малюка.

Зараз в аптеці Вам запропонують свічки, суспензії, сиропи, таблетки, капсули. Всі вони в різних дозуваннях, орієнтовані на різну вагу і вік дитини. Для дітей найбезпечніші жарознижуючі препарати - ібупрофен і парацетамол .

Використання оцту в якості розтирання або жарознижуючого препарату для дитини необхідно починати тільки після того, як Ви зробите елементарні правила для зниження температури.

Я дотримуюся думки ВООЗ і не рекомендую використовувати обтирання оцтом (хоча при правильному виконанні даний метод має виражену жарознижуючим ефектом) використовувати його тільки в крайніх випадках, коли під рукою немає нічого, крім оцту, а Ваша дитина горить.

З повагою Ськаліцкий Олександр Ігорович

Ви можете безкоштовно можливість задати питання - і отримати кваліфіковану відповідь лікаря.

Читайте цікаві статті:

  1. Що робити при високій температурі у дитини
  2. Температура у дітей: парацетамол або нурофен, що краще
  3. Антибіотики дітям. Який антибіотик для дітей краще?
  4. Цефалоспорини для дітей | Список аналогів, розрахунок дозування
  5. Помилковий круп у дітей - перша допомога в домашніх умовах
  6. Анальгін, папаверин і димедрол в одному шприці
  7. Коксакі вірус у дітей - інкубаційний період

А тепер виникає питання: якщо метод використовується понад 5000 років, значить він працює?
1. Що спільного між оцтом і аспірином?
Який антибіотик для дітей краще?